1.OBRUS-to zupełna podstawa dobrze nakrytego stołu. Musi być czysty, idealnie uprasowany i zwisać z każdej strony równo. Pamiętajmy, aby dobierać go z taką samą pieczołowitością jak dobieramy rozmiar swojego ubrania. Nie może być on ani zbyt mały, ani zbyt obszerny. Obrus musi zwisać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony.Kolor obrusa jest dowolny. Musimy jednak dobrać go do koloru i wzorów serwisu. Jeśli serwis jest gładki możemy pozwolić sobie na nieco ciekawszy obrus, np. wzorzysty, kolorowy czy gnieciony. Z kolei jeśli decydujemy się na zastawę w desenie musimy dobrać do niej gładki obrus. Podczas tej czynności powinniśmy kierować się przede wszystkim zasadą harmonii i umiaru, podobnie jak to robimy dobierając elementy swojego ubioru.
2.SERWETKI-Niezbędną rzeczą na każdym stole są serwetki, które nie tylko służą do celów higienicznych, ale również są doskonałym elementem dekoracyjnym. Jeśli chcemy podkreślić rangę spotkania pomyślmy o zakupie serwetek płóciennych. Powinny być one starannie dobrane kolorem i formą do innych elementów dekoracyjnych stołu. Warto sięgnąć również po odpowiednią książkę, w której znajdziemy oryginalne propozycje składnia serwetek.
3.PRAWIDŁOWE UŁOŻENIE SZTUĆCÓW-Względy estetyczne natomiast wydają się drugorzędne podczas układania sztućców wokół talerzy, tutaj kierujemy się funkcjonalnością.
4.NAJWAŻNIEJSZE SĄ DODATKI-Kiedy wykonamy już podstawowe czynności związane z nakryciem stołu, możemy pomyśleć o dodatkach, które nadadzą uroczystego wyrazu naszemu przyjęciu, zadbają o atmosferę i przyjazną aurę. Jednym z najbardziej wdzięcznych elementów wystroju są żywe kwiaty, których bogata kolorystyka i wielość odmian pozwala na stworzenie najbardziej wyszukanych
Na stole nie powinno również zabraknąć świec, których światło uplastyczni wygląd stołu i podniesie rangę spotkania.
W sklepach dekoratorskich czy florystycznych znajdziemy również wiele różnych dodatków, które możemy wykorzystać do dekoracji stołu: korale, kamyki, suszone owoce, laski cynamonu, płatki suszonych kwiatów, ciekawe tkaniny. Pamiętajmy tylko, aby nie przesadzić z wystrojem, na stole muszą przecież zmieścić potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz