- Używaj dobrej gatunkowo herbaty liściastej, takiej jak np. pochodzącej z Indii czy Sri Lanki.
- Zaparzaj herbatę w imbryku.
- Przed przyrządzeniem herbaty ogrzej imbryk przepłukując go gorącą wodą.
- Używaj świeżej, przefiltrowanej wody. Liście herbaty zalewaj wrzątkiem.
- Stosuj 5ml liści herbaty na osobę plus dodatkowe 5ml na imbryczek.
- Herbata liściasta gwarantuje lepsze doznania smakowe niż herbata w torebkach, ponieważ liście są mniej przetworzone i zawierają więcej olejków eterycznych, które zapewniają bogaty smak i aromat. Jednakże, dobrej jakości herbata w torebkach jest prostsza i wygodniejsza w użyciu.
- Po zalaniu wrzątkiem zaparz herbatę przez trzy do pięciu minut. W tym czasie możesz ją od czasu do czasu delikatnie zamieszać lub wstrząsnąć imbrykiem. Podczas zaparzania nie należy dopuścić do schłodzenia imbryka.
- Podczas rozlewania herbaty do filiżanek skorzystaj z metalowego sitka.
- Herbatę można podawać czarną lub z mlekiem. Jeśli masz ochotę na bawarkę, pamiętaj, aby najpierw wlać do filiżanki mleko, a w drugiej kolejności herbaciany napar.
- Lepiej jest rozkoszować się smakiem i aromatem herbaty bez cukru. Jeśli jednak lubisz słodką herbatę, używaj cukru białego, a nie brązowego.
sennik - opisy naszych snów; Imiennik; Savoir vivre ;)
poniedziałek, 11 marca 2013
Zaparz filiżankę idealnej herbaty :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz