poniedziałek, 11 marca 2013

Zaparz filiżankę idealnej herbaty :)


  1. Używaj dobrej gatunkowo herbaty liściastej, takiej jak np. pochodzącej z Indii czy Sri Lanki.
  2. Zaparzaj herbatę w imbryku.
  3. Przed przyrządzeniem herbaty ogrzej imbryk przepłukując go gorącą wodą.
  4. Używaj świeżej, przefiltrowanej wody. Liście herbaty zalewaj wrzątkiem.
  5. Stosuj 5ml liści herbaty na osobę plus dodatkowe 5ml na imbryczek.
  6. Herbata liściasta gwarantuje lepsze doznania smakowe niż herbata w torebkach, ponieważ liście są mniej przetworzone i zawierają więcej olejków eterycznych, które zapewniają bogaty smak i aromat. Jednakże, dobrej jakości herbata w torebkach jest prostsza i wygodniejsza w użyciu.
  7. Po zalaniu wrzątkiem zaparz herbatę przez trzy do pięciu minut. W tym czasie możesz ją od czasu do czasu delikatnie zamieszać lub wstrząsnąć imbrykiem. Podczas zaparzania nie należy dopuścić do schłodzenia imbryka.
  8. Podczas rozlewania herbaty do filiżanek skorzystaj z metalowego sitka.
  9. Herbatę można podawać czarną lub z mlekiem. Jeśli masz ochotę na bawarkę, pamiętaj, aby najpierw wlać do filiżanki mleko, a w drugiej kolejności herbaciany napar.
  10. Lepiej jest rozkoszować się smakiem i aromatem herbaty bez cukru. Jeśli jednak lubisz słodką herbatę, używaj cukru białego, a nie brązowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz